معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گلستان از ایجاد دو پژوهشکده تحقیقاتی و فناورانه در استان خبر داد و گفت:  سرطان مری نسبت به گذشته روند کاهشی داشته، اما بازهم از شاخص جهانی بیشتر است.

به گزارش خبرنگار گلستان رسا از گرگان؛ غلامرضا روشندل دوشنبه هشتم اردیبهشت ماه در رابطه با هدفگذاری و تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: یکی از وظایف سازمانی هدفگذاری بر روی کمی ها و کاستی های استان است که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تدابیر و برنامه هایی اندیشیده شده که در آن به دنبال کیفیت هستیم.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گلستان، افزود: از جمله اقداماتی که در سال جاری برای توسعه بخش پژوهش انجام شده، تشکیل دو پژوهشکده تحقیقات و فناوری باهدف در کنار هم قرار گرفتن مراکز تحقیقاتی و اقدامات بین رشته ای و کاربردی است‌، زیرا معتقدیم افراد مختلف در یک پژوهشکده باید کنار هم قرار گیرند تا به پاسخ درست برسیم.

پژوهش در مورد معضلات حوزه سلامت در گلستان

وی گفت: یکی از هدف گذاری های ما امسال پژوهش در مورد چند سوال اصلی در استان از جمله ید و سرطان های شایع و طرح پزشک خانواده در استان است که به صورت کیفی بررسی و نتیجه به سیاستگذاران و مسئولین استانی اعلام گردد تا تصمیمات لازم در جهت سلامت استان اتخاذ گردد‌.

روشندل در خصوص طرح پزشک خانواده که یکی از اولویت‌های های ریاست جمهور و وزارت بهداشت و یکی از هدف گذاری های اصلی ما است، بیان کرد: در حال حاضر این برنامه آغاز نشده اما پژوهش های مربوط به آن در مدارس آغاز شده و بازخورد آن به مسئولین دانشگاه اعلام می‌گردد.

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته حدود ۴۰۰ طرح تحقیقاتی و ۴۹۰ مقاله علمی در مجلات منتشر شده بیان کرد: امسال طرح ها و مقاله ها حدود ۲۰ درصد ارتقا را داشته و در این طرح ها کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار  است.

وی با اشاره به اینکه براساس آخرین ارزشیابی سالانه  وزارت بهداشت از بین ۶۸ دانشگاه علوم پزشکی کشور ، دانشگاه علوم پزشکی گلستان رتبه ۳۶را دارد، گفت:در این خصوصآیین‌نامه‌هایی تدوین شده که قطعاً پایبندی به آنها رتبه دانشگاه را در سطح کشور ارتقاء خواهد داد.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: یکی از ضعف های ما مبحث اطلاع رسانی به جامعه بود که در حقیقت بصورت منظم و مرتب اتفاق نمی افتاد لذا با برگزاری نشست های منظم تاثیرات خوبی خواهد داشت.

تصویب آیین نامه حمایت از طرح های فناورانه

وی ادامه داد: تاکنون آیین نامه منسجمی که از پروژه ها و یا طرحهای فناورانه حمایت کند، وجود نداشت اما به تازگی این آیین نامه تدوین شده و به تصویب شورای آموزشی رسیده و مطمئنا سال ۱۴۰۴ ارتقا خوبی خواهیم داشت و در دوره های بعدی گزارش های قابل توجهی ارائه خواهیم داد.

در مورد بحث سرطان گفت: استان گلستان از چهار دهه قبل به عنوان منطقه پر خطر در ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش فوقانی مخصوصا مری شناخته شده است.

وی با اشاره به اینکه سرطان پستان، ریه، روده در استان گلستان در حال افزایش است، بیان کرد: بر اساس آمار در حقیقت سرطان مری در گلستان بیشتر است و این جمله که گلستان نسبت به استان‌های دیگر کشور بیشترین سرطان را دارد، درست نیست.

وی اعلام کرد: براساس فعالیت ها و تحقیقاتی که در حوزه سرطان در استان انجام شده مشخص شده که خوشبختانه سرطان مری سیر نزولی دارد و نسبت به دو دهه  قبل که حدود ۴۰ در ۱۰۰ هزار بوده به نصف کاهش یافته و نگران کننده روند افزایشی مبتلا به سرطان های پستان ، روده و ریه است که غربالگری های آن انجام می‌شود.

بحث سونامی سرطان در گلستان درست نیست

روشندل گفت: براساس شاخص جهانی در استان گلستان از هر ۱۰۰ هزار نفر، تعداد ۱۸۰ نفر مبتلا می‌شوند که میانگین جهانی آن ۲۰۰ است که این عدد در گلستان کمتر از شاخص جهانی است.

وی در خصوص آمار سرطان مری در گلستان گفت: شاخص جهانی ۶ و شاخص کشوری ۳/۵ و این شاخص در گلستان ۱۱ است که نسبت به گذشته روند کاهشی داشته، اما بازهم از شاخص جهانی بیشتر است.

روشندل در خصوص آلاینده بودن کارخانه ید گلستان گفت: این موضوع خارج از حیطه کامل اختیارات دانشگاه علوم پزشکی است اما از دغدغه های بخش های مختلف و دارای اهمیت است و نیاز به همکاری بین بخشی دارد و قاعدتا محیط زیست و بقیه بخش های استانی با آن درگیر هستند و علوم پزشکی هم حمایت لازم را خواهد کرد.

تاکنون مطالعات سلامت محیطی بر روی کارخانه ید انجام نشده است

وی در سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا تا کنون در مورد اثرات آلایندگی این کارخانه پژوهش شده یا نه، بیان کرد:مطالعات سلامت تا کنون انجام نشده و باید یکسری اطلاعاتی در اختیار پژوهشگران ما قرار بگیرد تا بتوانند بروی آن پژوهش انجام دهند و قضاوت کنند،

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گلستان در پایان گفت: قضاوت در بحث های محیطی از نظر امکانات و بودجه و آیتم هایی که نیاز به اندازه گیری و آزمایشات مختلف روی سلامت دارد، واقعا کار ساده ای نیست اما دغدغه و پژوهش در مورد کارخانه ید در استان احساس شده و اولویت ما قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/

  • منبع خبر : گلستان رسا