به گزارش خبرنگار گلستان رسا از گرگان؛ محمد علی برزعلی سه شنبه ۱۳ آذر ماه در همایشی که به مناسبت روز جهانی خاک برگزار شد، اظهار کرد: پنجم دسامبر سال ۲۰۲۰ در دنیا به روز جهانی خاک نامگذاری شده که در این روز تمامی کشورها مراسمی را برای حفاظت از خاک و جایگاه خاک در تامین امنیت غذایی بشر برگزار می کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان افزود: این همایش در راستای تامین امنیت غذایی کشور و همچنین در راستای شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم برگزار شده است.
وی گفت: سازمان جهاد کشاورزی گلستان بر این باور است که آحاد مردم به ویژه بهره برداران بخش کشاورزی را با جایگاه حفاظت از خاک به عنوان نهاده بسیار مهم در تولید غذا آشنا کند.
نرخ میانگین فرسایش خاک در دنیا ۲/۴ است
وی ادامه داد: در حال حاضر میانگین فرسایش خاک در دنیا ۲/۴، در کشور ۱۴/۴ تن در هکتار و استاندارد جهانی هم نیم تن در هکتار است لذا باید تدابیری اندیشیده شود که میزان این میانگین را کاهش و در راستای اصل ۵۰ قانون اساسی که بخش مهمی از محیط زیست را خاک تشکیل میدهد، حفظ شود.
تفییر اقلیم یکی از عوامل تسریع در فرسایش خاک است
برزعلی با اشاره به اینکه فرسایش خاک بالایی برای نسل های آینده در پیش داریم، بیان کرد: یکی از عوامل مهم تسریع در فرسایش خاک تغییر اقلیم، خشکسالی های پی در پی که پیامد آن فرسایش بادی با وزش بادهای خشک، سیلابهای مختلف است، مواجه خواهیم شد که این کسورات نه تنها باعث ایجاد مشکلاتی در رودخانه و کاهش عمر مفید سدها می شود، بلکه باعث میشود خاک ما فقیر شود و نیازمند
آن خواهد شد که برای تولید غذا حتی در شرایط ثبات تولید سالیانه موادغذایی بیشتری به خاک بدهیم.
وی تصریح کرد: گاهی اوقات تزریق بیشتر مواد مغذی به خاک برای نفوذ آن به آبهای زیرزمینی درست نیست لذا سعی داریم با تناوب های زراعی موثر، کاشت گیاهان پوششی، کاشت درخت به ویژه در نواحی شیب دار، ارائه خدمات ویژه برای نهاده های رسمی یارانه دار به کشاورزان گلستانی نواحی شیب دار، اهدا سیستم های نوین آبیاری
در چارچوب مقررات، افزایش پوشش گیاهی را در نواحی شیب دار استان بصورت ویژه داشته باشیم تا فرسایش آبی خاک را کاهش دهیم.
وی یادآور شد: اگر بخواهیم خاک گلستان را از لحاظ کیفیت با سایر استانها مقایسه کنیم و جایگاه گلستان را بشناسیم، اینطور مطرح خواهیم کرد که خاک های استان را به سه نوار شمالی، جنوبی، مرکزی تقسیم می کنیم که خاک نواحی شمال بیشتر در شرایط دم است که ماده عالی خاک کم است و خاک نواحی جنوبی خاکهای نزدیک جنگل است و خاک نسبتا مناسبی دارد.
وی اضافه کرد: با اشاره به اینکه برخی از محصولات باغی از قبیل توت فرنگی هم در خاکهای غنی از مواد عالی بویژه در مرکز استان کشت میشود، بیان کرد: به هر حال برای بخش هاو خاک های مختلف برنامه ریزی داریم که حداکثر استفاده و حداقل فرسایش، آسیب رسانی به خاک و همچنین ثبات و بهبود شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک را به دست آوریم.
استانگلستان مقاومت ترین خاک کشور را دارد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان با اشاره به اینکه استانهای شمالی مثل گلستان و گیلان مقاوم ترین خاکهای کشور را دارند، بیان کرد: وقتی موضوع کیفیت خاک یعنی بافت خاک، شرایط فیزیک مطرح می شود و آن چیزی که بر اساس شرایط فیزیک خاک می تواند آن را بهبود ببخشد، است.
وی گفت: در برخی از نقاط کشور این کیفیت خاک که میزان مواد عالی خاک است تا ۱۰ درصد می رسد و گاهی هم زیر یک درصد می شود که کمبود مواد عالی خاک منجر به شرایط بد فیزیک خاک و بدنبال آن فشردگی خاک را خواهد داشت و نکته بعدی در کیفیت خاک، میزان جذب رطوبت که یکی از کارکردهای بسیار مهم مواد عالی حفظ رطوبت خاک است.
برای توسعه بخش صنعت نیاز به اراضی داریم
وی با اشاره به اینکه قانون حفظ کاربری اراضی زراعی برای فعالیت های غیر کشاورزی مقرراتی را وضع کرده، بیان کرد: قرارگاه صدور اسناد اراضی زراعی در کشور یا تبصره دو ماده نه قانون جهش مسکن هم در خاک های درجه یک و درجه دو و کلاس یک و کلاس دوم را فقط برای مباحث زراعی اختصاص داده اما بعضا در استان گلستان، برای توسعه بخش صنعت نیاز به اراضی داریم و معمولا توسعه صنعت در مناطقی که زیر ساختهای لازم را داشته باشد، محقق می شود.
اراضی شمالی گلستان خاک حاصلخیزی ندارد
وی گفت: درسته که اراضی شمالی گلستان خاک حاصلخیزی ندارد ولی ما در این مناطق زیر ساخت هم نداریم و این فشار بر ما تحمیل میشود که در خاکهای حاصلخیز تغییر کاربری صورت بگیرد، بطوری که ما در دو شرایط کاملا متضاد قرار داریم از طرفی حفظ اراضی زراعی برای تولید، امنیت غذایی، توسعه صنعتی، تولید در مناطقی که زیر ساخت وجود دارد و سعی ما بر این است که توسعه زیر ساختها را به نواحی شمالی برسانیم و صنایع را در کلاسهای بالاتر از کلاس درجه درخاک های درجه سه و چهار مستقر کنیم و خاک های حاصلخیز را برای امنیت غذایی کشور حفظ کنیم.
برزعلی تاکید کرد: مسئله ای که ذهن همه را مشغول کرده این است که با تغییر کاربری مشکلی نداریم چون بصورت قانونی انجام و منجر به صنعتی شدن می شود.
وی خاطر نشان کرد: نکته ای که با توجه به کیفیت خاک وجود دارد، این است که زمین های نزدیک به زمین های کشاورزی با توجه به کیفیت خاک تغییر کاربری داده میشود و به یک کارخانه یا شرکت تبدیل میشود و این خاک حاصلخیز زیر مصالح ساختمانی و امثال آن بی ارزش می شود.
در دنیا خاک حاصلخیز از اهمیت بالایی برخوردار است
وی در سوال خبرنگار ما مبنی بر برداشت خاک زمین هایی که قرار است تغییر کاربری داده شود، بیان کرد: طبق قانون حفاظت خاک که یک راهبرد، راهکار بسیار خوبی برای حفظ خاک در کشور است گاها در برخی نقاط استان با در خواست های مختلف برداشت حتی ۲۰ سانتی متر تا ۳۰ سانتی متر مواجهه هستیم که آن هم معمولا برای زمینهای سنگلاخی و برداشتن شن و ماسه از خاکهای مناطق خودشان است که آن را در اختیار ساختمان سازان و تولید کنندگان مصالح قرار دهند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در پایانگفت: در دنیا خاک های حاصلخیز از ارزش بالایی برخوردار هستند تا جایی که تبادل خاک حتی به صورت خرید و فروش هم می رسد.
انتهای پیام/
- منبع خبر : گلستان رسا
Thursday, 5 December , 2024