مدیرکل دفترمدیریت مصرف آب، خدمات مشترکان و کاهش هدر رفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: سالانه بیش از ۸۰ درصد از منابع آبی تجدیدپذیر ایران به بهره‌برداری می‌رسد که این بسیار خطرناک است.

به گزارش خبرنگار گلستان رسا از گرگان؛ علی سیدزاده، چهارشنبه ۲۱ خرداد ماه در آیین اختتامیه پویش ملی بانوی آب، در تالار فخرالدین اسعد گرگانی گرگان اظهار کرد: در سال‌های آینده با تنش شدید آب شرب و شیرین در کشور وجهان خواهیم بود.

مدیرکل دفترمدیریت مصرف آب، خدمات مشترکان و کاهش هدررفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: وضعیت آب در کشور و جهان مطلوب نیست و ادامه روند برداشت آب اگر به همین شکل پیش برود، با تنش شدید آب شرب و شیرین در دنیا مواجه خواهیم بود.

وی ابراز کرد: ۷۰ درصد سطح زمین پوشیده از آب است اما تنها حدود ۲.۵ درصد از آن آب شیرین است و از این مقدار کمتر از ۰.۳ درصد آب‌های زیرزمینی عمیق و یخچال‌ها قابل استفاده است.

وی با بیان اینکه بانوان نقش مهمی در مدیریت مصرف ۷۰ درصد آب در منازل دارند، ادامه داد: بانوان در ۷۰ درصد از مصرف آب خانواده نقش‌آفرینی می‌کنند و اگر این مصرف در منزل توسط بانوان مدیریت شود، بخشی مهمی از کمبود آب استان و کشور جبران خواهد شد.

وی با بیان اینکه ۷۰ تا ۹۰ درصد از منابع آب کشور به مصارف کشاورزی می‌رسند، ابراز کرد: هزینه‌های گزافی برای انتقال آب شرب به منازل و لوله‌های خط انتقال صرف می‌شود که مدیریت مصرف باید در تمام حوزه‌ها عملیاتی شود.

وی عنوان کرد: سرانه مصرف آب از منابع آب تجدیدپذیر از ۷ هزار مترمکعب در سال در سال ۱۳۳۵ در کشور ایران به یک هزار و ۲۰۰ مترمکعب در سال ۱۴۰۴ رسیده است و با توجه استانداردهای جهانی، ایران در معرض وضعیت کمبود آب شدید قرار دارد که اگر این مصرف مدیریت نشود با تنش شدید منابع آبی مواجه خواهیم شد.
سیدزاده تصریح کرد: براساس آخرین آمار تا بیستم خردادماه امسال، میانگین بارش باران در سال در کشور ۱۳۳ میلی‌متر بوده که این میزان در گلستان ۲۵۸ میلی‌متر است که به طور میانگین، شاهد کاهش ۴۰ درصدی بارش در درازمدت در کشور و ۳۵ درصد بارش در استان گلستان هستیم..

مدیرکل دفترمدیریت مصرف آب، خدمات مشترکان و کاهش هدررفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: کمبود آب، بالاترین و مهم‌ترین خطر در جهان محسوب می‌شود که همه دنیا در تلاشند تا بتواند از این بحران بهترین استفاده را در مدیریت آب داشته باشند.

وی با بیان اینکه تقاضای آب نسبت به عرضه آن در کشور بیشتر است و ما در کشور با ناترازی آب مواجه هستیم، افزود: حفظ یکپارچگی مدیریت آب توسط همه دستگاه‌ها و با مشارکت مردم، تنها راه مقابله با ناترازی آب است.

وی بیان کرد: اقدامات فرهنگی، تبلیغاتی، اقدامات تعرفه‌ای وقانونی، مدیریت تقاضا و مصرف و تغییر  در رفتار مصرف‌کننده‌ها مهم‌ترین اقدام در عبور از بحران آب است که باید انجام شود.

سیدزاده با تأکید بر ضرورت مدیریت تقاضای آب، گفت: مدیریت مصرف آب تنها بر عهده وزارت نیرو نیست و نیازمند همکاری گسترده همه نهادها و دستگاه‌های دولتی، رسانه‌ها، آموزش و پرورش، نظام مهندسی، سازمان‌های مردم‌نهاد و جامعه است.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: در بسیاری از کشورهای کمتر توسعه‌یافته، زنان بخش عمده‌ای از زمان خود را صرف تأمین آب می‌کنند اما در ایران، به ویژه در مناطق شهری، این وضعیت کمتر دیده می‌شود ونقش زنان به عنوان مادران، معلمان و مربیان در آموزش خانواده‌ها و تغییر رفتار مصرفی بسیار کلیدی است.

سیدزاده افزود: زنان به عنوان رهبران کمپین‌های اجتماعی، هدایت‌کنندگان می‌توانند با اجرای پروژه‌های محلی در مدارس، مساجد و انجمن‌ها در ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب نقش مهمی ایفا کنند.

مدیریت بهینه مصرف آب یک مسئله فراگیر و ملی است و بدون همکاری و هماهنگی تمامی بخش‌های کشور از جمله مجلس، آموزش و پرورش، رسانه‌ها، وزارت بهداشت، صنعت و کشاورزی نمی‌توانیم بحران آب را مهار کنیم.

با توجه به بحران‌های آب پیش‌رو، توجه به مسائل فرهنگی و رفتاری در مصرف آب و به‌کارگیری راهکارهای نوین، تنها مسیر عبور از این بحران است.

باید با ایجاد اتحاد ملی و استفاده از فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی، نقش زنان را در مدیریت مصرف آب تقویت کنیم و فرهنگ صرفه‌جویی را در همه اقشار جامعه نهادینه کنیم.

در ۴۰ سال گذشته جمعیت جهان دو برابر شده اما میزان آب شیرین مصرفی ثابت باقی مانده که این امر باعث تشدید تنش‌های آبی در سراسر جهان شده است.

کشور ایران بیش از ۸۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر خود را برداشت می‌کند که این موضوع ما را در رتبه کشورهایی با استرس آبی شدید قرار داده است.

انتهای خبر/

  • منبع خبر : گلستان رسا