قائم مقام رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور گفت: ایران با وجود ۵ هزار و ۷۰۰ کیلومتر نوار ساحلی، کشور دریایی به حساب می آید ولی در حال حاضر تنها از پنج درصد از ظرفیت دریا برای اشتغال و اقتصاد استفاده می‌شود و لازم است با ترویج صنعت آبزیان از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد و آن را توسعه بخشید.

به گزارش خبرنگار گلستان رسا از گرگان؛ مصطفی شریف روحانی چهارشنبه ۳۰ خرداد در نشست تخصصی با موضوع «توسعه دریا محور با رویکرد شییلاتی» که به میزبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گلستان برگزار شد، اظهار کرد: کشور ایران با وجود ۵ هزار و ۷۰۰ کیلومتر نوار ساحلی، کشور دریایی به حساب می آید ولی در حال حاضر تنها از پنج درصد از ظرفیت دریا برای اشتغال و اقتصاد استفاده می‌شود و لازم است با ترویج صنعت آبزیان از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد و آن را توسعه بخشید.

قائم مقام رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور افزود: در حال حاضر ۱۷ درصد غذای مردم جهان آبزیان هستند و طبق اعلام سازمان فائو در سال ۲۰۳۰ باید ۳۰ درصد مواد غذایی مردم جهان از آبزیان تامین شود و این تکلیف بزرگی برای همه کشور ها محسوب می‌شود.

 

وی گفت: رویکرد توسعه آبزی پروری از چند سال گذشته با جدیت آغاز شده و امروز با محوریت تولید دریا محور در پرورش میگو، تولید آبزیان در قفس، توسعه آبزی پروری ساحلی و استفاده از ذخایر ارزشمند اقیانوس و دریای عمان در وضعیت نسبتا خوبی قرار دارد.

 

وی در ادامه بیان کرد: در کشور ظرفیت های قابل توجهی دریایی و شیلاتی از قبیل ۱/۵ هکتار منابع آب های داخلی، ۲۳ دانشگاه دولتی، ۱۹ واحد دانشگاه آزاد، دپارتمان های شیلاتی،۱۳ پژوهشکده تخصصی ناوگان منحصر به فرد دریایی و بزرگترین موسسه تحقیقات شیلاتی غرب آسیا و خاورمیانه وجود دارد.

شریف روحانی تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان حوزه آبزیان خوشبختانه در حال پیشرفت هستند و این موقعیتی برای فارغ التحصیلان دانشگاه و محققین مراکز پژوهشی بوجود آمده است، همچنین تشکل های صنفی فعال در حوزه شیلات، وجود سرمایه گذاران بخش خصوصی بدون اتکا به دولت از دیگر فرصت ها به شمار می روند.

وی در ادامه بیان کرد: در حوزه شیلات آسیا ۱/۵ تریلیون دلار در واقع ترناور اقیانوسی و دریاها است که باعث اشتغال ۳۰۰ میلیون نفر بصورت مستقیم و غیرمستقیم شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: منبع اصلی پروتئین و ریز مغذی ها برای حدود دو میلیارد نفر انسان( ۸۰ درصد تجارت جهان) از حوزه دریایی بدست می آید.

وی خاطر نشان‌کرد: وجود آبزیان چه در داخل و چه در خارج، وجود منابع آبزی کمتر برداشت شده در دریای عمان و غرب اقیانوس، امکان بهره گیری از منابع آبی باغات و مزارع، در ظرفیت بیکران بهره گیری از آب شور جهت توسعه آبزی پروری دریایی، مزارع لم یزرع در پرورش میگو و …، زیرساختهای مناسب در بحث صنایع شیلاتی، صنایع تبدیلی است.

شریف روحانی با اشاره به ثبت بیش از ۸ هزار شرکت دانش بنیان در کشور، اعلام کرد: سهم شرکت های دانش بنیان، کمتر از ۱۰۰ شرکت است و علی رغم مزیت های حوزه شیلات و آبزیان تعداد این شرکت‌ها کم است، به همین دلیل با استفاده از مساعدت‌های مالی فارغ التحصیلان را باید به سمت تشکیل شرکت دانش بنیان سوق داد.

وی یکی از راهکارهای موثر برای افزایش تولید آبزیان را تولید مولد سالم ماهی تیلاپیا عنوان کرد و گفت: این گونه ماهی، اقتصادی، پرتولید و فنی است بطوری که ۳۰۰ تن در هکتار بدون تعویض آب برای مدت طولانی عملکرد دارند.

قائم مقام رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشوردر ادامه بیان کرد: یکی از راه‌های خودکفایی در تولید آبزیان تکثیر گونه‌های بومی است لذا شرکت‌های دانش بنیان که متقاضی پرورش ماهی قزل آلا هستند به مراکز تحقیقاتی و مؤسسات پژوهشی معرفی و مورد حمایت قرار می‌گیرند تا زمینه خودکفایی فراهم شود.

وی گفت: با بهره برداری غیر مجاز کشورهای حاشیه دریای خزر، نسل مولد ماهیان خاویار از بین خواهد رفت و علاوه بر آن فاضلاب کشاورزی و سموم مختلف تهدید جدی برای دریای خزر محسوب می شود.

قائم مقام رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور در پایان گفت: توسعه ماهیان خاویاری باید در دریای خزر محدود شود و با استفاده از دریای خزر پرورش پیدا کند زیرا تنها با اینکار برند و اعتبار خاویار حفظ خواهد شد.

انتهای پیام/

خبرنگار فاطمه زمانی

  • منبع خبر : گلستان رسا